Mezuniyet Sonrası İş İmkanları

Mezuniyet Sonrası İş İmkanları

24.06.2020 217

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI

Son dönemlerde çocuk gelişimi ve eğitiminin ilerleyen yaşlar öncesinde büyük bir öneme sahip olduğu gerçeği ülkemizde daha iyi kavranmaya başlanmıştır. Bu da doğal olarak çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü ile benzer bölümlere daha yüksek ilginin oluşmasına neden oldu. Çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü temel olarak 18 yaş ve öncesinde, eğitim gereksinimi söz konusu olan çocukların gelişimlerine teorik ya da pratik düzeyde destek sunar. Bu vesileyle çocuk gelişimi konusunda yüzlerce eğitimci, çalışma hayatına dahil olmaktadır.

Çocuk Ruh Sağlığı, Aile İlişkileri, Eğitim Felsefesi gibi bazı özel dersler, eğitimin temel direklerini oluşturmaktadır. Çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü 4 yıllık bir eğitim sürecini kapsar.

Bu bölümden mezun olanlar gerek kamuda gerekse de özel sektörde rahatlıkla çalışma alanları bulabilir; ancak bu noktada ağırlık kamu tarafındadır. Çünkü nihayetinde bakıma muhtaç ya da kimsesiz çocukların ağırlıkta olduğu koşullardan söz ediyoruz. Hal böyle olunca mezun olanlar, devlet himayesinde ya da belediyelerin kontrolünde olan alanlarda iş bulabiliyor.

 

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı yuvalarda, kreşlerde rahatlıkla iş bulabilirsiniz. Aynı kreşler Sağlık Bakanlığı çatısı altında da yer alıyor. Hem eğlence aktiviteleri hem temel eğitimleri hem de ruh sağlığı ve fiziki gelişimi, bu alanların sorumluluğundadır. Çocuk kitapları, çocuk dergileri ya da çocuk programlarına her türlü danışmanlık yapmanız da mümkündür.

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü

Alanın Amacı

Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Alanın Mevcut Durumu ve Geleceği

Yiyecek ve içecek hizmetleri olan otel, restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.

Turizm sektöründeki gelişmelerin yanı sıra, toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler; insanların birçoğunun ev dışında hazırlanmış yiyeceklerle beslenmelerine ve yiyecek içecek hizmetleri alanının hızla gelişmesine sebep olmuştur.

Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin mutfak hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi ve sürekliliği hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Küçük bir ihmal yüzlerce insanın sağlığını bozarak besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir.

Ülkemizde yiyecek içecek hizmetleri alanında faaliyet gösteren pek çok işletme vardır. Kamu ve özel sektörde çalışanlara yemek servisi yapılan mutfakların yanı sıra çeşitli fabrikalar, işyerleri, restoranlar, oteller, barlar, fastfood tüketimi yapılan yerler vb. bunların içinde yer alır.

Yiyecek içecek hizmetleri hızlı bir gelişim ve değişim göstererek dünyada ve ülkemizde önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir.

Bu alanda; rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Ulaşım sektöründeki yolcu hareketlerindeki artış ve yolcu hizmetlerinin önem kazanması, hosteslik mesleğinin gelişmesine ve istihdam alanlarının artmasına neden olmuştur. Hostesler seyahat sırasındaki yolcu hizmetlerinin yanı sıra yiyecek içecek hizmetlerini de vermektedirler. Bu ortak yeterlikleri sebebiyle de hosteslik mesleğinin yiyecek içecek hizmetleri alanı içinde yer alması uygun görülmüştür.

Yiyecek içecek hizmeti veren yerlerde, her aşamada hijyen ve sanitasyon kurallarının sağlanarak güvenli gıda sunumunun gerçekleştirilmesi ile kaliteli bir hizmetin yapılması halk sağlığı açısından çok önemlidir. 27.05.2004 tarihli Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine dair 5179 Sayılı Kanunla yiyecek içecek hizmetleri veren yerlerin denetim ve kontrolü sağlanmaktadır.

Beslenme sistemlerinde çok önemli olan HACCP (Hazard Analyzis of Critical Control Points=Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizleri) gıda güvenliğini sağlamayı hedefleyenbir yaklaşımdır. İlk kez 1988 yılında HACCP sistemi yasal boyut kazanarak Avrupa'da önemli mesafeler kat etmiştir. HACCP sistemi tehlikelerin ve kritik kontrol noktalarının belirlenmesi ve bunların takip edilerek kontrol altına alınmasında diğer kontrol sistemlerine göre daha ucuz bir yoldur. Çünkü bu sistem, önleyici tedbirleri alarak yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar geçen süreç içinde üretimin her aşamasını kontrol altında tutarak problemlerin ortaya çıkmasını önler.

Gerek Uluslararası gerekse ulusal düzeyde güvenli, sağlıklı gıdalar ve kaliteli bir hizmet için HACCP yönetim sistemi etkinliğinin kavranması, yetkili kuruluşlar ve tüketicilerin bilinçlenmesi HACCP uygulamalarını yaygınlaştıracaktır.